Tysk mat

Tyska köket är känt för sina kraftiga korv- och potatisrätter. Det finns över 1000 olika korv varianter i Tyskland. Naturligtvis består tysk mat av mycket mer än bara den klassiska korven, potatisen och surkålen. Sedan medeltiden har det svenska köket påverkats starkt av det i Tyskland så många tyska rätter kan tyckas bekanta för svenskar. Och tyska köket varierar mellan de olika områdena i Tyskland. Bayern, Thüringen, Hessen, Baden-Württemberg, Sachsen, Hamburg och Pfalz har alla sina egna regionala tolkningar av tyska rätter.

Huvudrätter

I århundraden var saltning och marinering i saltlake eller vinäger en vanlig metod för att konservera mat. Så det är ingen överraskning att även nu tyska köket innehåller många syrliga rätter. En klassisk tysk maträtt är sauerbraten, en gryta gjord av nötkött, vilt eller hästkött som marineras i en vinägerblandning innan ytterligare tillagning. Fläskkotletter serverade med potatismos och surkål är särskilt populära i Hessen, ett område i centrala Tyskland känt för sina inlagda rätter. Och andra populära rätter från Hessen regionen inkluderar ofta hand käse, en ost gjord med lök och vinäger.

Kartoffel Puffer (potatispannkakor) och kartoffel klasse (knödel) har varit favoriter sedan potatis infördes i Tyskland på 1600-talet. Knödel är potatisbullar, gjorda av råriven potatis eller potatismos. De serveras vanligtvis som en sidorätt till en kött huvudrätt. Kartoffelsalat (potatissallad) är en vanlig tysk maträtt med nästan oändliga variationer. Salladsdressing kan baserad på köttbuljong, creme fraiche eller en honung- och senapsblandning. I Tyskland är brotzeit (smörgåsar) en av de mest populära lunchrätter.  Vanligtvis består brotzeit av bröd med en röra såsom kartoffel käse, ett krämigt smörgåspålägg gjort av potatis eller obatzda, en mjukost kryddad med paprika. Skinka, smör och skivad hårdost tillsammans med inlagda grönsaker är också populära smörgåspålägg.

Tyskland är känt för sin snaps, öl och vin. Riesling, det främsta tyska vin, är en av de mest kända vinsorterna i världen. Det finns 13 tyska vinregioner så det är förståeligt att det finns många viner att välja mellan. Tyskarna har lång tradition av bryggning också. Det äldsta bryggeriet som fortfarande finns i bruk i Tyskland, Weihenstephan, fick sitt första bryggningstillstånd år 1040. Ölfestivaler är en långvarig tysk tradition och Oktoberfest, den berömda ölfestivalen i München, är så populär att nu hålls Oktoberfest inspirerade festivaler över hela världen.

Tårtor och bakelser

Tårtor och bakelser

Tårtor och bakelser

Det tyska köket är också känt för sina underbara kakor, bakverk och andra desserter. En av de mest populära är apfelstrudel (äpple strudel), ett fruktigt bakverk gjord med äpplen och serveras med vaniljsås eller glass. En annan variant, topfenstrudel (kvargstrudel), görs med en fyllning av kvarg istället för äpple. Prinzregent Torte (prinsregenttårta) har växlande mellanlägen av tårtbotten och chokladsmörkräm. Tårtan har vanligtvis ett lager aprikossylt och täcks i mörk choklad. Den berömda Schwarzwälder Kirschtorte (schwarzwald körsbärstårta) är en annan ikonisk tysk efterrätt. Tårtan är gjort av choklad tårtbotten med grädde och körsbär som har marinerats i körsbärsbrännvin. Och hur kunde man fira julen utan traditionella bakelser som stollen och pepparkakor? Stollen är en fruktkaka som innehåller kardemumma och kanel samt torkad frukt och citrusskal. Springerle är kakor smaksatt med anis som traditionellt serveras vid jul.