Tillagningsmetoder

Nog finns det många olika maträtter det ska gudarna veta, men även de olika sätten att laga maten sätter sin absoluta karaktär på måltiderna.

Jag tänker närmast på grytor, gräva ner maten i marken med glödheta stenar, stekning, kokning, halstring, rökning, fermentering, ångkokning, med flera.

Grytor

 Kanske mitt eget favorittillagningssätt då det inte kräver speciellt mycket av själva kocken i regel. Man lägger ner ingredienserna i en gryta och tjoff in i ugnen så reder den sig själv oftast. Dessutom blir det riktigt gott då smakerna ”gifter sig” med varandra på ett naturligt sätt. Typiska sådana rätter jag tänker på är lasagne i ugn och kycklinggrytor i olika former.

”Markberedning”

En kanske något mer udda tillagningsmetod, men den användes flitigt åtminstone förr i tiden. Inte minst på landsbygden i Kina. Det finns fortfarande en väldigt populär maträtt som ofta serveras i Hong Kong som heter Peking Duck, där man gräver ner en anka med blad runt och säkerligen (utan att veta) någon fyllning i magsäcken. Det blir en riktig delikatess tycker kineserna. Själv tycker jag att det är alldeles för fett och brukar ta bort åtminstone det yttersta fettlagret strax under skinnet. När jag gjorde det så bannades jag av mina lokala kollegor med mycket skratt till följd. De fick dock det godaste av mig så win win i min värld.

Stekning, kokning, grillning och halstring

Tillsammans med kokning borde stekning säkerligen det vanligaste tillagningssättet utan att överhuvudtaget ha något belägg för det. Finns det någon ingrediens som inte fungerar i stekning? När jag tänker på det så kanske även grillning borde vara med bland de vanligaste matlagningsmetoderna. Av någon anledning så tänker jag på fisk direkt när jag tänker på både stekning och kokning. Att få steka fisk med smör i överflöd kan göra vilken maträtt som helst riktigt god. Lägg till en riktigt god potatismos så är rätten med stor R klar. Fisk som kokas behöver heller inte vara så svår. Något så enkelt som att koka fisken i rikligt med dill eller persilja ger förutsättningar för ytterligare en fantastisk rätt. Och ja – potatis till, du gissade rätt.

Vad gäller grillning så finns det knappast något som en svensk behöver mer förklarat. Finns det något som svensken åtrår mer på sommaren än att få ta fram grillen och lägga allehanda saker därpå? Något jag själv aldrig mer ska äta apropå grillning så är det flintastek. Hualigen vad det är mindre gott.

Annars torde grillning eller halstring vara väldigt populärt på landsbygden i mer underutvecklade länder antar jag av den enkla anledningen att redskap för dylikt är väldigt enkla att skaffa sig.

Rökning

När det gäller att röka ingredienser så är det även här fisk det första jag förknippar med matlagningsmetoden. Jag är uppväxt med rökt strömming och abborre. Rökt strömming är böckling alltså för den som inte greppat det tidigare. Sanslöst gott om man vågar salta på så som min farfar gjorde när han var i det jordiska livet. Rökt abborre är också helt fantastiskt. Dessvärre så lyckades jag inte övertala min farfar om det förträffliga med att även röka sik när vi väl fick dem. Otroligt gott. Ibland när det fastnade en och annan liten sik i näten så hamnade de dock i röken och det var verkligen ett tillfälle som fick det att vattnas i munnen.