Thailändsk mat

I traditionell thailändsk mat finns det fyra typer av rätter: tom (kokta rätter), yam (kryddig sallad), tam (krossade rätter) och gaeng (curry). Ingredienserna i den krossade rätter först krossas till en pasta innan de kokas. Thailändska curry görs alltid med en kryddpasta snarare än med currypulver. Thailändare använder gafflar och skedar snarare än pinnar.

Vanliga ingredienser

Fisksås är ett salt smaktillsats som används liknande sojasås. Den är gjord av salt och jäst fisk. Citrongräs är namnet på ett gräs som används som både kulinariska och medicinska ört. Som namnet antyder har den en citrussmak. Maten får sin värme från riklig användning av heta chili samtidigt som thailändsk basilika vilken är stark och het smak. Brunt socker kan ersättas med palmsocker för en rik söt smak Kokosmjölk är en vit vätska gjord av riven kokosmassa som vanligtvis används i curry och i söta efterrätter. Tamarind frukt har en ätlig massa med en sur smak. Antingen fruktmassan eller en juice som är gjord av den används för att ge ett syrligt inslag i thailändsk mat. Jasminris är den vanligaste sorten i thailändsk mat.

Fördelar

Thaimat

Det finns många anledningar till att Thaimat är hälsosamt. Fiberrika färska grönsaker och örter används samtidigt som matlagnings stil maximerar såväl näring som smak. De flesta thailändska rätter är wokad eller ångade. Wokade maten är snabblagat och bevarar såväl näringsämnen som smakerna. Thailändska marinader tillverkas i förväg så att maten kan marineras i kylskåpet innan du lagar mat. Många av ingredienserna har medicinskt värde och är bra för magen och matsmältningssystemet. Frukterna och salladerna bereds med chili och lime och örter istället för feta ämnen som grädde eller majonnäs.

Populära rätter

De flesta måltider serveras med en skål med phrik nam pla som smaktillsats: en blandning av fisksås, limesaft, skivad vitlök och hackad chili. Till exempel är Tom yum en varm och syrlig thailändsk räksoppa även om det finns variationer där kyckling eller fisk används i stället för räkor. Det är baserat på en kryddig pasta gjord av rostade chili, schalottenlök och vitlök. Den kan också innehålla svamp och garneras vanligtvis med färska korianderblad. Nam tok mu är en populär sallad gjorde med skivad fläsk, hackade örter som koriander och mynta, sallad och schalottenlök kryddade med chilipulver, rostat rismjöl, limesaft och fisksås. Det serveras med klibbigt ris. Pad thai är bland de mest kända Thai maträtter över hela jorden. I Pad thai är nudlarna wokade med ägg och hackade tofu-remsor. Vanligtvis innehåller det färska räkor, krabba eller bläckfisk men kyckling, nötkött eller fläsk används ibland. Rätten kryddas med tamarindmassa, fisksås, torkad räka, röd chilipeppar, vitlök och palmsocker.

Gaeng keow wan kai (grön kycklingcurry) är en annan populär maträtt som är gjord med gröna chili, bambuskott, kokosmjölk, kyckling, asiatiska aubergine, galangal (liknar ingefära), citrongräs, koriander och basilika. Givetvis är kryddiga doppa såser är en viktig del av thailändska köket. Såserna tillverkas vanligtvis med någon kombination av chilipasta, fisksås, rostad vitlök och citrongräs. Vad är bättre att följa en kryddig måltid än en svalkande kyld efterrätt? Chendol är en kyld söt efterrätt som är gjord av kokosmjölk och palmsockersirap med nudlar gjorda av grön rismjölgelé.