Norska delikatesser

När jag reser så brukar alltid mat stå i centrum, det är få saker som är så spännande som att prova nya maträtter i andra länder eller landskap. För att göra det extra spännande brukar jag ge våra familje-resor teman. Inte alltid de andra tre i familjen uppskattar min sriositet men det brukar alltid bli bra i slutänden ändå. Den senaste resan kallade jag “Delikatesser under resa”. Resan gick till grannlandet Norge och Trondheim. Eftersom det var till en delikatess-mässa med utställare från hela världen där så fick vi ändå prova på en del annat under mässa. Till Trondheim tog vi oss med bil, vi startade i Sundsvall så färden gick över Östersund och Åre. Vi beslutade oss för att stanna till på Frösön i Östersund på hemvägen för att äta våfflor, de hade stängt när vi åkte förbi och det är ett av våra favoritställen. Stängt hae däremot inte Chokladfabriken i Åre så där passade vi på att handla färdkost i form av lyxiga praliner. Lunchen intogs i en av restaurangerna i byn.

Norska delikatesser

Trondheim och matmässa

Barnen hade aldrig varit i Trondheim förut så de var oerhört imponerade, först av alla älvar, berg och vattenfall och sedan av själva staden. Hotellet låg i centrum och det var bra för att kvällsmat ingick, liksom eftermiddagskaffe med dopp och givetvis frukost. Mässan som skulle hållas redan dagen efter låg lite i utkanten av staden. Det var inte ett jättestort event men det fanns allt man kunde önska. Man fick smaka på allt helt gratis. Jag bestämde mig för att prova allt jag orkade. Det första som presenterades var rökt lax, rökt öring och rökt röding. Inga konstigheter i sig men de hae tillfört nya smaker i röken som jag inte provat innan. Riktigt intressant. Tydligen så kallas gravad lax för begravd lax av många, annars är tillvägagångssättet precis som hemma med en lag av salt, dill och socker som får gosa ihop sig under några dygn. Don Pippo´s restaurang i Bergen var det som serverade laxen.

En annan anmärkningsvärd norsk fiskrätt är det som kallas torrfisk. Denna osaltade och kallt lufttorkade fisk kommer från Nordnorge och särskilt från öarna Lofoten och Vesterålen. Denna delikatess var en av Norges tidigaste och har varit en traditionell maträtt sedan 1200-talet. Torrfisk tillverkas vanligtvis med torsk, men består ibland av kolja eller pollock. Metoden för kall lufttorkning är en av de äldsta konserveringsmetoderna i världen, vilket ger en lång hållbarhetstid på upp till flera år. Torrfisk härdas också genom en jäsningsprocess, ungefär som med ost så får den mogna. Särskilda bakterier som kan överleva i fryst temperatur används för att långsamt mogna fisken, vilket ger en rikare smak. Torrfisk kan också ligga till grund för en delikatess som heter lutfisk. För detta mjukas torrfisken genom att blötlägga den i vatten, som injiceras med lut, före tillagning. Det var intressant att prova grillade torrfiskar.

Gryta på får och kål

Gryta på får och kål

Ingenting värmer norrmän mer än en stor gryta, och i synnerhet en skål med deras favorit fårikål. Vanligtvis finns det mer i västra delarna av Norge, den robusta grytan, som består av endast några ingredienser och är relativt lätt att förbereda. De enda ingredienser som krävs är fårkött och kål, med pepparkorn och salt som sedan läggs ihop i en stor kruka. Täckt i vatten ska det koka tills köttet är mört. Fårikål serveras vanligtvis med potatis. Rätten är så populär att det till och med finns en Fårikål-festdag den sista torsdagen i september varje år. Bra ställen att prova på denna maträtt är Kaffistova och Dovrehallen i Oslo, båda specialiserade på äkta norsk mat.

Efterrätt och hotellmys

Gillar man sötsaker så kommer man förmodligen att gilla krumkake. Krumkake är papperstunna rullar av en våffelliknande pannkaka, som sedan fylls med vispad grädde eller någon annan önskad fyllning. Krumkake kan sägas vara liknande i stil med en italiensk pizzell, som tillagas i en speciell dubbelsidig järngryta. Medan krumkaken fortfarande är varm från grillen, lindas den runt en träsked, vilket skapade en konformig form som sedan kan fyllas med söta fyllningar. Krumkake finns i de flesta norska bagerier, men det är Vaaland Dampbakeri & Conditori i Stavanger, som har gjort norska krumkakor i över hundra år.

Eftersom barnen var med så blev det lugna kvällar på hotellrummet. Barnen spelade på megaspel eller barnkanalen, min hustru Mia roade sig på pokerstarscasino mest och själv passade jag på att googla på spännande mat vi måste prova. Det var en jättefin resa, och även om det kanske låter tråkigt så var det mysigt att spendera kvällarna tillsammans på rummet hela familjen. Vi umgicks verkligen, ingen tvätt, ingen städning, inget skjutsa till träningar eller matlagning utan bara umgås. Det ska vi tänka på till nästa resa också, då kan man se till att planera in den tiden och att boka ett lite mer rymligt rum. Så får det bli nästa resa!