Maträtter från mellanöstern

Blunda, se det framför dig. Ett stort bord på en uteplats nära havet. Luften är varm och vågorna brusar när de slår emot sandstranden. Orientalisk musik får en scen i närheten. Ett stort bord dukat med flera små rätter, vissa varma, andra kalla. Olika röror i härliga färger, färska grönsaker och mjukt nybakt tunnt bröd.

Maträtter från mellanöstern

Maten från mellanöstern är ofta mer än en måltid. Det är en fest, med gemenskap. Alla smakar av allt som trängs på det uppdukade bordet. Man umgås medan man äter, har en trevlig stund.

Inte svårt att laga hemma

I vanliga mataffärer i Sverige finns det ofta färdiga kryddmixer som man kan köpa för att laga sin egen orientaliska mat. Annars är det inte svårt att laga maten från grunden. Det gäller bara att vara förberedd och ha bestämt sig innan. Gå igenom de recept som verkar lämpliga och se till att köpa allt. Fuska inte med kryddorna även om det känns som man får köpa 10 olika burkar och flaskor. Hittar man ett lämpligt recept så kommer det att användas mer än en gång och då har man ju alla saker hemma sedan tidigare. Våga även att gå in i de matbutiker som drivs av personer som har flyttat hit från ett annat land. I dessa butiker finns massor med spännande ingredienser och de som arbetar där har ofta stor kunskap om råvarorna och hjälper gärna till.

Vanliga ingredienser

Lammkött är vanligt förekommande i den orientaliska maten. Det kan vara helt kött eller färs. Var inte rädd för att testa det, det smakar inte kofta! Med rätt kryddor och tillbehör får maträtten en helt annan dimension med lammfärs istället för nötfärs.Kryddorna kan vara sådana som vi är vana att ha i bakverk, som kanel eller kardemumma. Koriander är en krydda som vi älskar att hata, men i rätt sammanhang och i rätt mängd är den en fantastisk smakhöjare.

Röriga röror

Kalla såser och röror är ett måste. Rörorna kan ha yoghurt som bas eller kanske mixade kikärtor. Ofta piffas de till med mycket vitlök eller citron.Rörorna används som en kall sås till grillat eller som en dip till grönsker och bröd.

Vegetariskt och veganskt

Maten är ytterst passande när man vill laga vegetariskt eller veganskt. En klassiker är de krispigt goda bollarna på kikärtor som heter Falafel. Dessa kan man äta med en sallad eller inrullad med grönsaker och röror i ett tunnbröd.Även hummus har kikärtor som bas, men här är det istället fråga om en kall röra. Du kan använda hummus som en dipp, en sås eller som pålägg på din smörgås. Det är även vanligt att fritera olika typer av grönsaker, till exempel blomkål. Dessa serveras sedan till ris eller med bröd och så klart har man en smakrik röra till.

Vegetariskt och veganskt

Dryck

Till den smakrika maten finns det både vin och öl som passar. Vill man ha alkoholfritt är vanligt vatten godast, eller varför inte krydda upp vattnet med färsk ingefära och citron eller mynta och gurka. Läs mer på systembolagets sida om vilka drycker de rekommenderar till mat från mellanöstern.