Landsrätter

Nu kanske jag har kommit på ett eget ord här – ”landsrätter” – med det menar jag att vissa rätter förknippas starkt med ett visst land. Ungefär som att just köttbullar, potatismos, lingonsylt och gräddsås förknippas med Sverige. Något präglad är jag kanske av att det i skrivande stund pågår ett fotbolls VM.Alla rätter jag kommer fram till är helt enligt mina egna tankar. Det kan säkert diskuteras om en annan rätt – eller rätter – är mer symbolisk/symboliska för landet.

Maträtter – landsrätter

Spanien

Här kommer jag direkt att tänka på paella. Lustigt i sig om man zoomar ut lite för en stund är också att jag kommer att tänka just på Spanien först som land när det gäller mat. Paella för mig är en stor wokpanna med gult saffransris, skaldjur, paprika och kyckling. Fågel och skaldjur i samma rätt alltså. Till det så vill jag gärna ha en hel del citron och kanske en iskall Corona eller ett glas rosé eller två.

Italien

I Italien finns det ju en hel buffé av rätter att välja bland. Ett helt kapitel i den här artikelserien känns befogat helt klart. Det första jag tänker på är spaghetti och köttfärssås tätt följt av pizza. Själv vill jag gärna ha lite hetta i köttfärssåsen. Gärna med lite chili och cayennepeppar i måttlig mängd.

Japan

Sushi! Sjävklart! I alla dess former dessutom. Makirullar, sashimi, you name it. Fantastiskt gott och fräscht. Det enda dilemmat jag ser är att man rätt snart (för mig i vart fall) blir man hungrig igen.

Japan

Kina

Eftersom jag har bott i Hong Kong och rest runt en del i Fastlandskina så vet jag numera att kinesisk mat är mer än fyra små rätter och friterad banan med glass därefter. Faktum är att jag aldrig har kommit till någon lokal restaurang som serverat den rätten i Kina. Därför är mitt spontana val snarare dumplings. Dumplings finns det ju också en väldig variation av förstås. Det jag tänker främst på är degknyten med antingen kött, fågel eller vegetariskt innehåll i. Otroligt gott och även billigt. Notan brukar dra iväg ändå, för man tenderar att köpa på sig för många rätter när det är så billigt och gott. Kinesisk mat är överlag fantastiskt god! Tvärtom mina fördomar innan jag flyttade dit.

Finland

Här kommer jag av någon anledning att tänka på landets brist på karaktäristiska maträtter. Det krävs lite tankearbete innan jag kommer på att det finns riktigt goda finska piroger. Utan att veta så undrar jag om inte det kan vara så att det är en influens av dess grannland i öster?

Norge

Lite samma känsla här faktiskt som med Finland. Något snabbare kommer jag på att när jag spenderade en nyårsafton i Oslo så blev jag bjuden på något som kallas ”pinnekött” är mitt minne. Ska jag vara helt ärlig så tyckte jag inte att det var speciellt gott och dessutom lite väl mycket jobb för så lite kött. Det kändes som att det var en sorts revbensspjäll fast på lamm.

USA

Hamburgarens hemland? Det är bara en gissning från min sida, men det är det första jag förknippar USA med. Att hamburgaren har fått en skjuts utan dess like på senare tid har nog inte undgått någon. Numera går den dessutom att få vegetarisk, vilket nog är att betrakta som något helt i linje med tiden. Nu har jag blivit så hungrig av att skriva att jag måste äta lunch!