Kötträtter

Att inte äta kött har blivit mer och mer vanligt. Restauranger som inte serverar några godtagbara vegetariska alternativ kan nog vid det här laget vara beredda på att lägga ned. Alternativt så kan restaurangen bara ha just kött som tema. Två sådana ställen jag kommer på spontant är Köttbaren och Texas Longhorn. Den förstnämnda har bytt namn, men då det begav sig var den så som namnet indikerar, tydligt inriktad på just kött.

Själv förstår jag verkligen grejen med att bli vegetarian, för det är ju egentligen riktigt märkligt att vi som människor äter andra djur. Vi inte bara äter dem utan till stor del även massproducerar dem för föda. I sann fabriksstämning så behandlar dessutom en del av producenterna djuren riktigt illa. Mycket märkligt, men med det inte sagt att jag har slutat att äta kött, tvärtom, jag tycker om kött till och med. Däremot har jag, tyvärr sedan bara något år tillbaka, blivit mycket mer medveten om vad det är jag äter för slags kött. Bättre sent än aldrig antar jag ändå.

Numera äter jag absolut inte fläsk från andra än svenska grisar. Den mängd antibiotika övriga europeiska producenter sprutar in i djuren är… ja rent vedervärdigt faktiskt. Inte så kul att skriva om direkt kanske, men det var verkligen en ögonöppnare att läsa en artikel om behandlingen av djuren. Därtill blev jag förälder för några år sedan också. Det spelade säkert omedvetet in.

Moussaka

Fråga mig inte varför, och det har jag något svårt att förstå själv, men det första jag kan komma på när det gäller kötträtter är… Moussaka. Qué? Något märkligt för att säga det minsta, men oavsett vad så var det en rätt vi åt rätt ofta i de yngre tonåren under flertalet resor, modell charter, ner till Grekland. Klassiskt tillredd så är det aubergine, köttfärs (gärna nöt eller lamm), ostsås och en ruggig massa vitlök i. Fantastiskt gott.

Biff Rydberg

Gärna med oxfilé, men faktum är att jag faktiskt inte lagat så mycket av oxfilé. Råvaran kanske har varit för dyr för att vara ärlig. För dyr att misslyckas med är nog närmast sanningen. Samtidigt så börjar jag unna mig mer och mer att laga av bättre råvaror. Närmast tänker jag skaffa en så kallad sous vide. Den håller värmen i vattnet på en stor kastrull konstant och där lägger man en vakuumförpackning innehållandes marinerat kött.

Oavsett det, så när jag väl lagar Biff Rydberg, så blir det ändå med oxfilé. Därtill ska de obligatoriska delarna med glansig lök, stekt potatis, äggula och senapskräm till förstås. Toppa med pepparrot eller avstå rätten helt.

Köttfärs med spaghetti

Barnens favorit! Säger nog många. Ja så är det högst sannolikt, men det är även min favorit. Spaghetti Bolognese som den även kallas kan göras på så många olika sätt. Med rödvin, med stor klick dijonsenap, med riven morot, med buljongtärning, med ketchup i redan från start (utan att vänta tills det att rätten är klar med andra ord), med japansk trögflytande soja, ja ni förstår. Det går att alternera till oändlighet. Vad man absolut inte får glömma dock är att toppa med ost, gärna parmesan eller gran padano, men egentligen näst intill vilken ost som helst duger väl.