Grekisk Mat

Grekisk mat finns i många olika variationer vilket kan passa många. Då Grekland är ett land som ligger längs med medelhavet så har fisk och skaldjur en mycket stor inverkan på hur det grekiska köket utformas. Det finns många olika rätter som är av vanligt kött till exempel Souvlaki som är ett av de mest välkändaste rätter som kommer från Grekland. Det liknar kebab men kan serveras i många olika former vilket gör den mycket populär.

Grekisk Mat

Medelhavsköket är ett av de typiska dragen i Grekland, detta resulterar också i att många andra länder längs med medelhavet har ungefär samma karaktär. Idag används det mycket grönsaker, örter och bröd i det Grekiska köket men även mycket olivolja som är typiskt för alla länder i medelhavet.   Matkulturen i Grekland har utvecklats med hjälp av globaliseringen i världen då man kan ta få inspiration från alla världens hörn.

Klassisk grekisk middag

En klassisk grekisk middag brukar bestå av förrätt, huvudrätt och efterrätt. Några av dessa klassiska rätter är tzatsiki som förrätt. Tzatziki är en mycket populär huvudrätt som man brukar äta brödet till i Grekland. Den består av kall vitlökssås, gurka och yoghurt som man låtit rinna av. Tzatziki kan användas som förrätt men även som sås till olika slags kött som man har till huvudrätt. Som huvudrätt brukar det servas Moussaka eller Souvlaki och gyros. Moussakan är enligt grekiskt recept en köttgryta som består av lamm och auberginer men de kan även förekomma inslag av tomater. Denna rätt finns på balkan halvön men även i arabvärlden är den är lika populär. Moussakan är förknippad med Grekland och har ett stark fäste där och ses som traditionell rätt som serveras på restaurangerna.  Souvlakin som är giganten i det grekiska köket som både kan serveras som snabbmat men även finare restauranger. Denna rätt kan serveras både i pitabröd och på ett vanligt grillspett. detta möjliggör att konsumenten själv kan välja hur denne vill äta den. I en vanliga souvlaki innehåller den fläskkött med en blandning av grönsaker i pitabrödet och brukar serveras med pommes frites. Till efterrätt brukar serveras med nötter och honung som är mycket söta dels då det beror på det varma klimatet. Många olika sorters bakverk finns och det gemensamma är att de är mycket feta och innehåller nötter.

Oliver

Oliver den mest karaktäristiska frukt i det grekiska köket som används vid nästan varje måltid i Grekland och grekerna är som tokiga för att få tag i den. Oliven odlas på Olivträd som sedan kan användas till att framställa olivolja som kan hittat i nästan alla hem i Grekland. Enligt undersökningar framstår det att grekerna är det folk som använder och konsumerar mest olivolja per person i hela världen. Dels för att befolkningen använder det i mycket matlagning då olivoljan är mycket nyttig att bruka. Grekland ses även som en av de främsta producenten av Oliver och det är mycket vanligt på de grekiska öarna att ha stora olivträd odlingar. På Peloponnesos finns den nästa största olivodlingar i världen som producerar både vanliga oliver och olivolja.

Oliver