Fransk Mat

Det finns en hel del för fransmännen att vara stolta över när det kommer till deras hemland och deras kultur, men deras mat är något de är speciellt belåtna med. Och det är de inte ensamma om. Matfantaster kommer från hela världen för att besöka Frankrike och njuta av det världskända franska köket.

Fransk Mat

Fransk matlagning handlar om att kombinera smaker för att framhäva dem. Det gäller att skapa något fantastiskt ur något enkelt. Ett bra exempel på detta är “mirepoix,” en enkel kombination av morötter, selleri och lök. Denna magiska mix kan ge smak åt soppor, såser, buljong m.m. Ett annat typiskt franskt sätt att ge smak åt din maträtt är att tillaga den i vin. När du gör detta försvinner alkoholen i vinet och du har kvar dess koncentrerade smak. Du måste därför tänka på vinets karaktär och vilken smak det kommer att ge maten. Söta viner ska exempelvis undvikas när du lagar grönsaker som har höga sockerhalter.

En Fransk Måltid

Det sägs ibland att fransmännen bara dricker en kopp kaffe och tar en cigarett på morgonen. Men om du är sugen på något lite mer matigt kan du exempelvis göra en god croque monsieur. Detta är en dekadent macka täckt i tjock ostsås. Vill du även lägga ett stekt ägg ovanpå så blir det en croque madame.

En Fransk Måltid

Fransmännen har även gett upphov till den luftiga och lyxiga brödtypen “brioche.” Denna kan ätas tillsammans med lite sylt eller marmelad, medan en god kopp te eller kaffe avnjuts. Omelett är en annan enkel fransk rätt som passar bra till frukost eller lunch. Huvudingrediensen är förstås ägg, som kombineras med vatten och steks i en panna. Omeletten kan fyllas med dina favoritgrönsaker, god svamp, ost eller liknande.Även quiche är en äggbaserad och flexibel fransk rätt. Du behöver bara pajdeg, ägg, mjölk och lite god fyllning. Zucchini, tomat, svamp och paprika är bara några av de ingredienser du kan använda. När fransmännen äter middag består denna typiskt sett av tre rätter. Förrätten kan exempelvis vara en enkel soppa. Huvudrätten är kanske en god “coq au vin.” Efter detta kan lite fransk ost avnjutas. Och ost är något som fransmännen gör bra. Enligt Falbygdens Ost finns det idag ungefär 400 franska ostar och åtta ostfamiljer. Familjerna är bland annat färskostar, blåmögelostar, mjukostar och getostar. Brieosten är en av de mest kända och vanligt förekommande osttyperna. Denna, eller kanske en god camembert, kan ätas på ett salt kex tillsammans med lite fikonmarmelad eller kanske med lite vindruvor vid sidan av. Men Frankrike har även gett upphov till några av världens godaste dessert-typer. “Crème Brûlée” är en utsökt blandning av vanlig, grädde, ägg och mjölk som stelnar och toppas med ett lager av bränt socker. Denna rätts kusin “crème caramel” saknar detta sockerlager och är istället täckt av en söt karamellsås.

Avslutning

Det finns en nästan oändlig värld att upptäcka när det kommer till fransk mat. Denna kan experimenteras med hemma eller avnjutas på en lyxig fransk restaurang. Vare sig det är en enkel ratatouille eller en lyxig soufflé så finns det gränslös njutning att förvänta sig när din kulinära resa till Frankrike börjar.