Food trucks. Del 2.

Utan att veta så anar jag att det i stort sett finns lika många typer av food trucks som det finns fasta restauranger. Jag skulle vilja slå ett slag för en god vän och tidigare kollegas food trucks som till en början startade upp i Hong Kong, men numera flyttat verksamheten till New York och där huserar hans food trucks på flera olika ställen:

Maträtter – food trucks. Del 2.

Mr Bing

Mest uppmärksammad är utan tvivel den som står på Times Square men även den vid Flat Iron är synnerligen väl placerad. Väldigt enkelt förklarat kan man säga att han säljer dumplings och några slags kinesiska tortillas med olika fyllningar och till det säljer han kinesiska drycker, bland annat grönt te på flaska. Succén har varit total och new yorkborna verkar verkligen ha till sig den kinesiska snabbmaten. Ägaren har alltså gått från att handla kinesiska aktier från en ”desk” till att sälja kinesisk mat över disk.

Veganmat på hjul

Väl tillbaka i Stockholm så är ett för mig nytt spännande koncept en food truck som serverar endast vegansk mat. Jag tycker vegansk mat smakar gott, men mitt dilemma här är att jag ofta blir hungrig ganska fort igen. Jag vill inte gärna både äta en gång till och även betala en gång till för dubbla måltider. Däremot som en slags ”snack” mitt på eftermiddagen kanske det skulle fungera. Den food truck jag tänker på är Vegan Scheman, tydligen startad redan för fyra år sedan, men som sagt för mig är den en ny företeelse på Stockholms gator. De rätter eller ingredienser jag främst skulle vilja testa är vinbladsdolmar, vegan korv (!), nyfriterad aubergine, tahini (vad det nu är) och sriracha (samma där, vad i hela friden är det månne?). Oavsett vore det kul att prova. Vegan Scheman kommer för övrigt delta i ”Smaka på Stockholm” där ytterligare 17 food trucks kommer att vara. Det kan jag starkt rekommendera! Där kommer inte bara food trucks att vara utan det blir ett större evenemang med ordinarie restaurangverksamhet också. Jag ser speciellt fram emot tävlingar där kockar får tävla mot varandra under olika former.

Veganmat på hjul

Sushi food truck

En annan food truck jag skulle vilja testa är Sushitrucken med sina grymma små rätter typ temaki, sashimi, nigiri, tempura, spicy salmon rolls, king crab, inte minst yakiniku och kycklingspett med teriyakisås. Det låter så otroligt gott att jag blir väldigt hungrig bara av att skriva om rätterna.

Medelhavets mat

Mezefabriken och Rullande greken är exempel på food trucks som serverar mat inspirerad från medelhavsområdet. Väldigt nyttig mat tydligen, då greker och turkar är bland de som lever allra längst i Europa. Vad det exakt beror på ska jag låta vara osagt, men mindre stressigt leverne möjligtvis? Därom tvistar de lärde. Väldigt god mat har de i vart fall. Det första jag tänker på är oliver och feta ost exempelvis. Därutöver lockar halloumi, cous cous dränkt i olja, tabbouleh, hummus, ezme (paprika, gul lök, vitlök, persilja, rapsolja, tomat, paprikapuré, citronjuice, salt, vitpeppar), tzatziki (förstås! – och med myyycket vitlök ska det vara!), baba granouch, maste kadoo, melitzana, linsbullar, pilaki, brytbönor, friterad broccoli, olivsallad, köfte, börek, mousakka, lammfärsspett, kycklingspett, falafel och baklava! Jösses, om jag var hungrig innan, så är jag vrålhungrig nu. Over and out.