Food trucks. Del 1.

Den här relativt nya företeelsen är ett riktigt genidrag tycker jag. Om man vet var de olika matbilarna står så kan man välja och vraka. Helst ska de finnas inom rimligt avstånd förstås, men likväl.

Eller göra som en god vän – fråga om en food truck kunde komma till hans fest och servera folk middag. På så sätt var den viktiga biten i logistikkedjan avklarad på ett genialiskt enkelt sätt. Dessutom till en högst modest kostnad. Om jag inte missminner mig så fanns det flera olika rätter att välja bland och den dyraste gick på 110 kronor. Inte helt pjåkigt.

En internetsida som är riktigt bra för att veta var de olika bilarna står är Food truck i Stockholm. Dessvärre är inte urvalet lika stort idag som bara för något år sedan då det blev maktskifte i Stockholms stadshus. De nya politikerna chockhöjde avgiften staden tar ut för bilarna och då gick en hel del av dem i träda.

Det är inte helt otroligt nog ett matserveringssätt som även gjort succé även utomlands. När jag var i London senast så stod ett större antal längs med promenadstråken utmed Themsen. Fantastiskt trevligt och enkelt. Till lunch, men inte minst även till middag, då food trucks gav ett hemtrevligt intryck i stadsbilden.

Vilka är mina favoriter då? Jo:

Indian street food

Det här blir verkligen inte lätt, då jag tycker om de flesta maträtter, men en av de jag gillar bäst är helt klart Indian street food -bilen.

Det var för övrigt den här bilen som var på den ovan nämnda festen, men det är faktiskt bara en ren slump eftersom jag älskar indisk mat. Något så enkelt som friterade samosas, små knyten, som doppas i god yoghurt med koriander i. Mums mums. Eller moms moms som Kjell-Olof Feldt sa förr i tiden. Enligt uppgift.

Jag är även en riktig sucker för chicken tikka masala eller vindaloo i ett av vitlök och smör drypande naan bröd. Det bokstavligen vattnas i munnen på mig när jag skriver det här. Därav ett gott tecken för att det indiska köket verkligen är en sann favorit.

Bosnisk korv

…trodde jag ja. Tji fick jag. Cevapis food truck är inte en rullande korvmoj som jag först trodde. Det är snarare ett utbud av små kötträtter som erbjuds. Till det erbjuds bland annat Ajvar, en kryddig sås jag först trodde gjordes på tomat, men det visade sig vara röd paprika. Även där fick jag lära mig något nytt. Hela menyn (liten, men imponerande) påminner mig starkt om när jag var i Kosovo med Försvarsmakten. Mat från Balkan rakt av.

Vietnamesiska mackor

Det kan låta lite väl simpelt med mackor, men det är inte vilka frallor som helst. Bun bun truck vann till och med ett pris från Dagens Nyheter för några år sedan. Gulddraken vanns 2014 och det i mycket hård konkurrens i den så kallade budgetklassen.

Numera har de visserligen inte bara mackor, utan serverar i pappersboxar eller i tacosformar också, men det är för de klassiska stoppade baguetterna man blivit världsberömda i Stockholms food truck tillvaro.