Fast food. Del 2

Sushi

Snabb mat behöver som sagts tidigare inte nödvändigtvis vara onyttig. Sushi är sannolikt inte bland det mest onyttiga man kan äta och när man väl beställt det så får man i regel maten snabbt, så på så sätt kvalificerar det sig som snabbmat.

Samtidigt så är det inte heller speciellt mycket energi i sushi överlag. Man (läs: jag) blir ganska snabbt hungrig igen. För den som använder sig av LCHF (Low Carb High Fat) metoden för att gå ner i vikt så kanske lågt om energi låter trevligt, men det ris man använder sig av har högt kolhydratvärde.

Sedan finns det förstås många olika sorter av sushi. Oftast delas de in i rullar eller bollar. Rullar kan man laga genom att lägga ut blad av alger, sedan på med sushiriset och sedan på med den själva ingrediensen, vilket i sig kan vara tonfisk, krabba, lax, grönsaker, etc. Till sist så rullar man ihop det hela – därav namnet rulle följaktligen – och tar fram en riktigt vass kniv för att skära skivor av rullen.

Bollarna är  lättare att göra i och med att man bara lägger ut en bit av sushiriset och därefter själva huvudingrediensen.

I min smak så går det inte att äta sushi oavsett rulle eller boll utan japansk soja och wasabi i kombination. Det är väldigt smarrigt att doppa i.

Till sushin vill jag själv gärna ha yakiniku, entrecote som marinerats i soja. Faaaaantastiskt gott i min mening.

Jag kan starkt rekommendera ett besök till restaurangen Miss Voon i Stockholm för att få en upplevelse av sushi som ni sent ska glömma.

Kebab

En riktigt väl tillagad kebab kan också vara en delikatess. Jag föredrar att gå till ställen som är välbesökta då de dels har bättre omsättning på sitt kött – det vill säga mindre bakterierisk – dels även om det är välbesökt så borde de servera godare mat. Ett exempel är Folkets Kebab på Söder. Enkelt sätt att tänka måhända, men det sitter i sedan jag tutats i tankesättet sedan barnsben.

Till kebaben äter jag helst pommes frites, men om allt ligger i ett pitabröd så fungerar även det tillfyllest. Vad som måste finnas där som tillbehör utöver det självklara lammköttet är tomatsås och gräddfil. Därutöver är det pricken över i:et om det finns goda peperoni (inte att förväxla med korven).

Mackor

Det här avsnittet kanske ter sig märkligt när man bara läst rubriken, men den snabbast växande matkedjan i världen just nu är… – Subway. Deras koncept är kanske som bekant att servera just – mackor. I olika sorters bröd, varma eller i rumstemperatur, med eller utan alla tillbehör till och inte minst med eller utan högmarginalprodukterna, tillika tillbehören, kakor och chips. Det kan tyckas som att konceptet är för enkelt, men av egen erfarenhet så vet jag att när man kommer hem efter en lång dag på jobbet och vill bara stupa i säng så är en enkel macka ett bra alternativ som ”snack” istället för en mer ambitiös middag.

Avslutningsvis vad gäller Subway så är priset också klart fördelaktigt relativt en middag även för avhämtning. Samtidigt så är det ett gränsfall om prisläget känns fördelaktigt givet vad man får, men det är en annan femma. Snabbt går det i vart fall.