Fast food. Del 1

Vänta nu kanske någon tänker. Fast food är ju onyttig mat. Passar det verkligen in här då? Hmmm… ja jag tycker det för hur man än vrider och vänder på det så är fast food oftast riktigt god mat, må så vara att den kan vara onyttig. De allra flesta som bara äter uttryckligen nyttig mat skulle säkert hålla med om att onyttig mat ändå oftast är god.

Pizza

Snabbmatens okrönta rätt? Jag tycker att pizza är fruktansvärt gott. Därtill är det riktigt enkelt och skoj att göra själv med de små där hemma. De tycker att det är väldigt roligt att lägga på framför allt fyllningen. Sedan att beskåda verket genom ugnsglaset och se det byta skepnad har en tendens att fascinera. Aptiten är inte alltid den bästa bland de små, men när de får hjälpa till att laga maten själva, så tenderar hungern finnas där och då blir det lättare som förälder att ha gott samvete inför den oftast nära förestående läggningen.

Pizza finns numera i en del olika former. Förutom inbakad så finns ju numera även vedugnseldad pizza, vegetarisk pizza och vegan pizza exempelvis. Själv är jag kanske lite väl konservativ här och väljer titt som tätt den klassiska kebabpizzan. Den pizzan är den i särklass mest sålda pizzan tydligen enligt flera artiklar jag råkat läsa.

Sallad

Snabbmaten behöver ju faktiskt inte uttryckligen vara onyttig. Att ro ihop en enkel sallad tar inte särskilt länge. Med grundplåten i exempelvis isbergssallad, tomater, gurka och riven morot så kan man variera sig till förbannelse. Speciellt sommartid brukar jag välja att blanda ihop en egen sallad i matvarubutikernas delidiskar. Grundplåten adderas då med köttbullar, skinka, tonfisk, räkor, kräftskärtar och dressing. Oftast inte samtidigt dock. Enkelt och ganska prisvärt faktiskt.

Hamburgare

Ok – back on track med det onyttiga, men ändå goda. Hamburgaren har sin självklara plats liksom pizzan i snabbmatskategorin. Den kan också varieras in i det längsta, men har ändå några självklara ingredienser så som bröd, färs, salladsblad, röd lök, pommes frites, ketchup, senap, dressing, ost och bacon.

Till det så dricks inte sällan en god kall öl. Inget man omärkt kan häva i sig varje dag i veckan direkt, speciellt om energiförbränningen är i en nedåtgående trend i kroppen (läs: när man är ca 35 plus).

Hamburgaren har väl egentligen alltid varit populär, men ställen som specialiserar sig på hamburgare har verkligen exploderat de senaste fem – sju åren.

Het hund

I Sydkorea en delikatess säkert. De äter en miljon hundar per år. Första april? Nej det är säkert. Det stod åtminstone i en artikel inför OS skulle gå av stapeln häromsistens. Myyyycket märkligt, men det verkar vara sant.

Nu var det förstås hot dog jag tänkte på. Även korvar liksom hamburgare har fått ett rejält uppsving på senare tid. Stor köttandel ska det helst vara. Annars kallas de ”grillkorv” eller dylikt för att det inte är tillåtet att sälja under annan benämning. Huvva. En god vän som sommarjobbade på SCAN i unga år äter aldrig korv efter det. Säger lite grann.

Själv föredrar jag kycklingkorv vilket känns lite fräschare, miljövänligare och framför allt godare. Till det MÅSTE det finnas ketchup. Dessutom gärna senap, hackad gurka, rostad lök och gärna dressing.