Fågel

Även här finns ett enormt urval förstås. Några exempel ska ni få ta del av nedan.

Inte helt genomtänkt, men kanske är det så att fågeln är det djur som bidragit mest till att hunger och fattigdom i världen inte är än värre i världen. Missförstå mig inte, jag menar inte att det inte råder fattiga förhållanden i världen. Det jag menar är att sannolikt så är uppfödning av hönor mest ekonomiskt gångbart i utvecklingsländer. Av dem får man även ägg. I konkurrens med getter möjligen vilka man även får mjölk från, men jag ser framför mig en större initial investering för att köpa getter. Grisar kanske likväl är ett bra djur ur det hänseendet. Nåväl, jag låter de tankegångarna bero och går vidare med:

Chicken Tikka Masala

Den här rätten kan närmast beskrivas som det indiska kökets cappriciosa, alternativet som de flesta svenskar väljer när de inte vet bättre eller har för lite fantasi för att prova något nytt. Samtidigt så finns det precis som med cappriciosan en anledning bakom det. Rätten är ju riktigt god!

Lök, ingefära, grädde, paprika och koriander. Självfallet med en god bit av vitlök också. Till rätten, som med de allra flesta (alla kanske till och med?) indiska rätter så äter man den med en bit bröd (på indiska: naan) eller så har man ris till. För den liiiite mer vågade kan jag tipsa om Chicken Vindaloo vilket är en rejält stark rätt i sitt ursprungliga utförande. Blir det för starkt, drick en stor klunk lakhsa, den indiska yoghurtdrycken.

Fasan

Fasan har jag aldrig ätit tror jag. Kan inte någon berätta för mig hur, var och när ni åt den? Det enda jag kan relatera till är filmer från medeltiden då en stor fasan ofta prydde de gigantiska middagsborden.

Stekt gås

Nog inte heller den mest vanliga maträtten direkt, men varje år så får den sin traditionella revival, under Mårten Gås och då bland främst de som bor i Skåne. Till den dricker man svartsoppa och äter äppelkaka. Soppan innehåller för övrigt blodet från gåsen och smaksätts med sirap, starkvin, cognac, vinäger, kryddnejlika, ingefära och kryddpeppar.

Fråga inte mig hur i hela friden man kom fram till det receptet. Det måste ha varit en inte alldeles för behaglig smakresa för att nå fram till det slutgiltiga receptet…

Chicken McNuggets

Min dotters favorit. Alla kategorier. Friterad kyckling i bitar. Kan inte bli bättre enligt henne. Doppas med fördel i någon sås, varför inte sötsur sås, barbecue smak eller som McDonalds erbjudit på sistone, tryffelsås. Förödande gott och man får se upp då det inte direkt är någon low fat variant.

Peking Duck

I Hong Kong finns något som heter Peking Duck. Extremt fett och slibbigt. Dippas i någon svart sås (ej att jämföras med svartsås ovan) och selleri. Själv petade jag bort skinnet och åt bara köttet, vilket mina lokala kollegor då det begav sig inte förstod överhuvudtaget. Det ska vara det bästa tydligen.

Jag var ingen fan av Peking Duck med andra ord. Rätten var omåttligt populär dock.

Svan

 Svan?? Den är ju fridlyst!??

Förvisso, men säg det till en pluton värnpliktiga under slutet av deras överlevnadsvecka.

No more comments.