Ett gigantiskt utbud

Javisst är det så – ska man skriva om maträtter så finns det naturligtvis ett fullständigt oändligt urval att välja bland. Tacksamt om man ska skriva om det dock – trevligt nog 🙂

Eftersom utbudet är enormt – hur ska man då avgränsa sig? Per land, per råvara, LCHF, glutenfritt, tillredningssätt, etc etc. Mitt svar på det är att jag ska försöka täcka bokstavligen det mesta mellan himmel och jord – men inte nödvändigtvis fullständigt heltäckande.

Svensk mat

Köttbullar och potatismos

Det närmaste först! Ingen slump kanske att det första jag kom att tänka på var klassiska svenska köttbullar med potatismos och lingonsylt. Därav bilden på detsamma. Trrrrrrrrråkigt kanske någon tycker, men det känns ändå som att rätten har fått upprättelse på senare år. Det finns ett antal restauranger idag som oblygt kan tänka sig att ta strax under 200 lappen för rätten. Kanske finns de mest klassiska köttbullarna på Restaurang Prinsen i Stockholm?

Stekt strömmingsflundra

Det här är min personliga favorit bland svenska maträtter! Jag är fullkomligt överförtjust i strömming och förstår för min själ inte hur man i vissa fall kan grymta till lite över några små ben här och där. Strömmingflundra med potatismos dränkt i smör och lingonsylt till är en fantastiks rätt. Snarlik den tidigare nämnda rätten med undantag av huvudråvaran inser jag.

Surströmming

Jag är uppvuxen på strömming där den tillagades i alla dess olika former och kan inte få nog. Surströmming? Jajamän! Inte alltför mycket då kanske i och för sig och alla tillbehör behöver vara där, exempelvis nubbe, potatis, rödlök, bröd och messmör. En parentes här är att när den engelske kocken Floyd (han som kanske var den förste ”resekocken” på TV) fick frågan om vilken som var den äckligaste rätt han ätit över hela världen så svarade han blixtsnabbt: ”fermented herring!”.

Kräftor

Kan det bli mer svenskt än kräftor och kräftskiva? Kanske inte den mest hungerstillande maträtten direkt att sörpla i sig så kallade mud bugs, men allt omkring är ju också mättande. Inte sällan så kommer det upp pajer, bröd och ost på bordet bland annat. I vissa fall så kanske det borde vara fler, jag själv inräknad, som borde rikta mer fokus åt själva maten och kräftorna än andra starkare tillbehör så att säga.

Lax

Lax i alla dess former är riktigt gott! Varför exempelvis göra det mer komplicerat än att koka några bitar lax och potatis samt en kall sås till det? Något så enkelt som att göra en chipsdip (ja faktiskt) kan vara riktigt gott. Gräddfil och en påse vitlöksdip. Så enkelt kan det vara. Något torrt kanske så säkra med en hollandaisesås. En citronklyfta på det så är du hemma.

Förr i tiden så fick man till och med skrivet i sitt anställningsavtal att det inte skulle serveras lax mer än två-tre gånger i veckan. Så stort var utbudet i de svenska älvarna. På senare tid så har jag stört mig på att alla världen runt bara pratar om norsk (!) lax. Varför kan vi inte vara lika duktiga på att exportera svensk (!) lax?

Skämtsamt menat med liten allvarlig underton. Jag älskar Norge och norrmännen.

Lite grand.