Afghansk mat

Klassisk Afghansk mat är baserat på landets främsta grödor såsom vete, majs, korn och ris. Vanligtvis använder traditionella recept mycket olja eller fårfett. Afghansk matlagning liknar det i många Mellanösterns länder med lök, aubergine och morötter som de vanligaste grönsakerna. Det afghanska köket använder också granatäpplen, druvor och söta meloner och torkad frukt och nötter. Doogh eller Shomleh är den vanligaste drinken i Afghanistan. Det görs genom att blanda vatten med yoghurt och sedan tillsätta mynta och ibland hackad gurka också och serveras kall. Men svart eller grönt te drickas också. I många delar av landet äter man med händerna istället för med bestick. Folk använder rivna brödbitar som skedar.

Det finns flera etniska grupper i Afghanistan.  2 av det stora är Pashtun och Hazara, båda med sina traditionella favoriter. Pashtun köket är baserad på spannmål och kött som lamm, nötkött, kyckling och färsk fisk. Samtidigt inkluderar det mejeriprodukter som yoghurt, vassla och ostar. I det Hazaragi köket är ris mindre vanligt och bröd används istället tillsammans med kött och mejeriprodukter.

Vanliga maträtter

Liksom i andra länder i regionen, äter afghaner kebab, köttet som grillas på spett och serveras med tunnbröd och sås. I Afghanistan är lamm det vanligaste köttet när man lagar kebab men kebab kan också göras av get, nötkött eller kyckling. Shami Kebab är populär i hela landet. Den är gjord av köttfärs tillsammans med kokta potatis, ägg, svartpeppar, brödsmulor och salt som har gjorts till en fin pasta. Shami Kebab är stekt i varm olja istället för att grilla på en spett. Vanligtvis äts det med chutney tillverkad av mynta eller koriander.

Bolani

Några andra vanliga rätter är Bolani, Qabili Palau, Mantu, Kichri och Torshi. Bolani är traditionell afghansk tunnbröd fylld och bakad med en fyllning som kan göras av spenat, pumpa, röd potatis eller grön linsfyllda. Qabili Palau är en favoriträtt som är gjord av lamm, kyckling eller nötkött tillagat med långkornigt ris i en buljong sås. Den bakas i ugnen och toppas med stekt skivade morötter och russin.

Afghan Mantu är en annan mycket populär afghansk maträtt. Den består av en klimpa fylld med kött, vanligtvis nötkött eller lamm, som är ångkokt. Det serveras med vitlök och yoghurt dipsås. Mantu kan serveras som huvudrätt eller sidorätt. Torshi är en sallad med vitlök, chilipeppar, blomkål, morötter, rödbetor, schalottenlök, kål och auberginer tillsammans med torkade örter. Ingredienserna betas i vinäger och salt tillsammans med svarta pepparkorn, ingefära och andra kryddor.

En ingrediens som ofta används i afghansk matlagning är quroot. Det är en biprodukt av att göra smör från får eller getmjölk och liknar riktig sura keso. Det används ibland som vanlig ost och är basen för Qurooti, en smaklig afghansk brödpudding. Quroot serveras också som en krydda till Kichri, en risrätt tillagad med mungbönor och lök.

Efterrätter

Afghaner är lika förtjust i söta desserter och bakverk som vem som helst. Gosh e-känsla är ett stekt bakverk beströdda med florsocker och krossade pistagenötter. Sheer Khurma är en välsmakande pudding gjord av dadlar, vermicelli, kondenserad mjölk och socker som också kan innehålla kardemumma, pistagenötter, mandlar, kryddnejlika, saffran och russin. Det finns många regionala variationer av denna maträtt.